tag:blogger.com,1999:blog-90842904938584746992024-02-20T07:57:34.531-08:00Opstand in de buitenkeukenVoorjaar 2008. Een aantal enthousiaste kaaskoppen zitten voor een week in de Ardêche, Frankrijk. In een gite, bovenop een berg, bij Henny. En niet alleen om te genieten van een welverdiende vakantie, maar ook om uitgebreid te (leren) koken.
Deze blog bevat alle recepten welke gedurende deze week bereid zijn. Nieuwe recepten zijn natuurlijk ook welkom!Wimhttp://www.blogger.com/profile/00989970691571964971noreply@blogger.comBlogger33125tag:blogger.com,1999:blog-9084290493858474699.post-49656695903929175192010-04-27T00:00:00.001-07:002010-04-27T00:00:26.572-07:00Test!Testing!!!Wimhttp://www.blogger.com/profile/00989970691571964971noreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-9084290493858474699.post-75437022587717795282009-06-19T07:08:00.001-07:002009-06-19T07:08:54.639-07:00new websitewww.mireillefood.comThe cheFhttp://www.blogger.com/profile/07821947323623674924noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-9084290493858474699.post-12557940747245517722008-06-30T07:13:00.001-07:002008-06-30T07:13:24.290-07:00http://picasaweb.google.nl/Goodstufffoodspecialties/KookvakantieFrankrijkArdecheThe cheFhttp://www.blogger.com/profile/07821947323623674924noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-9084290493858474699.post-67476951762782464072008-06-10T12:23:00.000-07:002008-06-10T12:26:55.806-07:00Hazelnootschuimtaart<strong>Ingrediënten:</strong><br />- 400 gram blanke hazelnoten<br />- boter of margarine om in te vetten<br />- 8 eieren<br />- 400 gram fijne kristalsuiker<br /><br /><strong>Voor de banketbakkersroom:</strong><br />- 27 gram custardpoeder, gezeefd<br />- 80 gram suiker<br />- 400 ml melk<br />- 1 zakje vanillesuiker<br /><br /><strong>Voor de botercrème:</strong><br />- 330 gram roomboter, op kamertemperatuur<br />- 1 zakje vanillesuiker<br />- 65 gram poedersuiker, gezeefd<br /><br /><strong>Voor de mokkasmaak:</strong><br />- 2-3 eetlepels sterke espressokoffie, koud<br /><br /><strong>Extra nodig:</strong><br />- Keukenmachine of vijzel<br />- Citroensap om te ontvetten<br />- Bakpapier<br />- Mixer<br />- Spuitzak met spuitmond van 2 cm doorsnede<br /><br /><strong>Bereiding:</strong><br />1. Hazelnoten roosteren<br />Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Leg de noten op de bakplaat en rooster ze in de oven in 15 minuten goudbruin. Laat ze afkoelen. Leg 25 mooie, hele noten apart voor de garnering. Maal in de keukenmachine 130 gram hazelnoten heel fijn. Maal niet te lang, anders scheiden de noten olie af, waardoor het schuim later in zal zakken. Maal de rest van de noten grof.<br /><br />2. Schuim maken<br />Teken op het bakpapier 2 vierkanten van 25x25 cm. Leg het bakpapier op de bakplaat. Verwarm de oven voor op 150 graden Celsius. Scheid de eieren en houd daarbij 3 eierdooiers apart voor de banketbakkersroom. Ontvet de beslagkom met citroensap. Klop de eiwitten met 200 gram kristalsuiker in de beslagkom met de mixer in 10-15 minuten tot een dik, piekig mengsel. Voeg de rest van de suiker toe en klop het schuim tot stevige, glanzende pieken. In totaal dus ruim 20 minuten mixen! Schep nu de fijngemalen hazelnoten luchtig door het schuim. Schep het schuim in de spuitzak. Spuit dikke rechte strepen tegen elkaar aan van links naar rechts in de getekende vierkanten. Laat het schuim in het midden van de oven in 2,5 uur drogen. Zet de oven uit en laat het schuim in de oven afkoelen.<br /><br />3. Banketbakkersroom bereiden<br />Roer in een ruime kom het custardpoeder glad met de suiker, de achtergehouden 3 eierdooiers en 150 ml koude melk. Breng in een steelpan de rest van de melk met de vanillesuiker tegen de kook aan en laat dit ongeveer 10 minuten zachtjes trekken. Roer het custardmengsel nog eens door en voeg hier al roerend de hete melk aan toe. Schenk alles terug in de pan en verwarm zachtjes, al roerend, totdat het bindt. Roer steeds goed over de bodem om aanzetten te voorkomen. Laat de steelpan met de vla onder regelmatig roeren (dit voorkomt het vormen van een vel) in een bak met koud water goed afkoelen.<br /><br />4. Botercrème maken<br />Klop met de mixer de boter en vanillesuiker in ongeveer 10-15 minuten schuimig. De boter moet bijna wit van kleur en dik vloeibaar zijn. Klop de poedersuiker door de boter en voeg de banketbakkersroom in delen toe. Voeg de espressokoffie toe voor de mokkasmaak. Let wel op dat de crème niet te dun wordt!<br /><br />5. Taart afwerken<br />Leg beide lagen schuim op elkaar en snij deze met een broodmes op gelijke grootte. Leg vervolgens één laag schuim met de gladde kant naar beneden. Bestrijk deze met een laag mokkacrème. Leg de tweede laag schuim met de gladde kant boven op de onderste laag en bestrijk deze met een dunne laag mokkacrème. Bestrijk nu ook de zijkanten met een dunne laag mokkacrème. Bedek de bovenkant en zijkanten met de gehakte noten. Garneer bovenop met de hele noten.Wimhttp://www.blogger.com/profile/00989970691571964971noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-9084290493858474699.post-81682234353003863422008-06-10T11:34:00.000-07:002008-06-10T11:35:30.775-07:00Appelmoes<strong>Ingrediënten:</strong><br />- 1 kilo goudreinetten (of jonagolds of elstars)<br />- 150 gram suiker<br />- 2 theelepels kaneel<br />- een beetje water om de appels mee op te zetten<br />- een beetje sinaasappelsap<br />- evt. een beetje kruidnagel<br /><br /><strong>Bereiding:<br /></strong>Appels schillen en stukjes snijden. Met een klein laagje water en suiker in een pannetje opzetten. Eerst aan de kook brengen en dan laag zetten. De appels tot moes koken, naar gelang de dikte kun je het met een stamper of staafmixers klein maken. Op smaak maken met kaneel, sinaasappels (evt canderel toevoegen naar smaak) en eventueel een beetje nootmuskaat toevoegen. Je kunt ook naar smaak een vanille stukje toevoegen of een beetje vanillesuiker.Wimhttp://www.blogger.com/profile/00989970691571964971noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-9084290493858474699.post-9581303707253940322008-06-10T11:31:00.000-07:002008-06-10T11:34:11.262-07:00Vlierbloesempannenkoeken<strong>Ingrediënten:</strong><br /><strong>- </strong>250 g zelfrijzend bakmeel<br />- 1 ei<br />- 4 ½ dl melk<br />- zout<br />- boter<br />- heel klein snufje kaneel<br />- 1 kopje vlierbloesems en/of acaciabloemetjes.<br /><br /><strong>Bereiding:<br /></strong>Schud van de vlierbloesemschermen de bloemetjes en gebruik hiervan 1 kopje (volgens het originele recept). Maak een beslag van meel, ei, melk, snufje zout en kaneel en meng hier doorheen de vlierbloesembloemetjes. Bak pannenkoekjes en serveer deze evt. met kaneelpoedersuiker.Wimhttp://www.blogger.com/profile/00989970691571964971noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-9084290493858474699.post-67389307073052326932008-06-10T11:30:00.000-07:002008-06-10T11:31:22.062-07:00Bierbeslag<strong>Ingrediënten:<br /></strong>- 250 g bloem<br />- 3 eieren (gescheiden)<br />- 3 el zonnebloemolie<br />- zout<br />- suiker<br />- 250 ml bier<br /><br /><strong>Bereiding:</strong><br />Klop een beslag van de eidooiers, bloem, olie, zout, suiker en bier. Laat 2-3 uur rusten. Klop de eiwitten stijf. Roer de eiwitten door het beslag.Wimhttp://www.blogger.com/profile/00989970691571964971noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-9084290493858474699.post-8648225983766655822008-06-10T11:27:00.000-07:002008-06-10T11:29:58.123-07:00Vlierbloesembeignets<strong>Ingrediënten:<br /></strong>- bierbeslag<br />- vlierbloesemschermen en/of acaciabloemen<br />- suiker<br />- kaneel<br /><br /><strong>Bereiding:<br /></strong>Haal de vlierbloesemschermen of de acaciabloemen door het beslag. Frituur ze in olie van 180 graden tot ze lichtbruin zijn. Maal de suiker met het kaneelpoeder in de blender tot poedersuiker. Laat de beignets uitlekken op papier. Serveer met de poedersuiker.Wimhttp://www.blogger.com/profile/00989970691571964971noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-9084290493858474699.post-48924505523804879682008-06-10T11:25:00.000-07:002008-06-10T11:27:42.845-07:00Vruchtencrumble<strong>Ingrediënten:<br /></strong>- 225 g bloem<br />- 115 g boter<br />- 100 g suiker<br />- gemalen amandelen of –schaafsel<br />- gemberpoeder<br />- kaneel of lavendel<br />- mespunt zout<br />- 450 g gewassen schoongemaakt (rood) fruit<br />- 3 el suiker<br />- evt. geraspte citroenschil<br /><br /><strong>Bereiding:</strong><br />Mengen in foodprocessor tot broodkruim of tussen vingers (bloem t/m zout). Schaal met boter insmeren. Oven voorverwarmen op 200 graden. Fruit erin. Crumble erop, even schudden.<br />45 minuten in de oven.<br /><br />Voor ongeveer 6 personenWimhttp://www.blogger.com/profile/00989970691571964971noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-9084290493858474699.post-49350955387986979202008-06-10T11:23:00.000-07:002008-06-10T11:25:11.687-07:00Crêpes Suzette<strong>Ingrediënten:</strong><br />- 250 gram bloem<br />- 2 eetlepels fijne suiker<br />- snufje zout<br />- 3 los geklopte eieren<br />- 300 ml melk<br />- 200 ml cider (appelsap of appelwijn)<br />- ½ eetlepel olie<br /><br /><strong>Voor de saus:<br /></strong>- 500 ml vers geperste sinaasappelsap<br />- een beetje sinaasappelrasp<br />- 150 gram witte bastaard suiker<br />- 50 ml cointreaux<br />- 2 zakjes vanille suiker<br />- mespuntje kaneel<br /><br /><strong>Bereiding:<br /></strong>Meng bloem, suiker en zout en schep alles door elkaar met een spatel. Voeg langzaam melk en cider toe. Roer tot het deeg glad is en voeg dan de olie toe. Laat het deeg een uur rusten en bak hele dunnen koeken. Doe dit het liefst in een platte koekenpan, waarin u een flinke lepel deeg dun uitsmeert met een pannenkoekenmes.<br /><br /><strong>Voor de saus:</strong><br />Breng voor de saus de sinaasappelsap aan de kook, en zet dan het vuur half hoog. Voeg de suiker, de cointreaux, de vanillesuiker en het kaneel toe en laat alles nog 20 minuten zachtjes pruttelen.<br /><br />Vouw dan de crêpes 2x dubbel en giet de warme saus over de koeken. Voor een spectaculair effect kunt u de crêpes flamberen met cointreaux. Een beetje cointreaux in een soeplepel verwarmen boven het fornuis, dan aansteken en brandend over de crêpes gieten.Wimhttp://www.blogger.com/profile/00989970691571964971noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-9084290493858474699.post-48872156827387336542008-06-10T11:21:00.000-07:002008-06-10T11:22:52.975-07:00Clafoutis aux cerises ou framboises<strong>Ingrediënten:<br /></strong>- 25 g boter<br />- 0,6 l melk<br />- 1,25 dl slagroom<br />- 250 g bloem<br />- 7 eieren<br />- 125 g suiker<br />- zakje vanillesuiker<br />- zout<br />- 600 g kersen (uitgelekt en ontpit)<br />- poedersuiker<br /><br /><strong>Bereiding:<br /></strong>Verwarm de oven voor 180 graden. Vet een ronde vorm in met de boter. Klop de eieren los met de suiker, vanillesuiker, slagroom en zout. Roer de bloem erdoor. Giet het beslag in een vorm. Leg de kersen erop. 30 minuten in de oven.Wimhttp://www.blogger.com/profile/00989970691571964971noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-9084290493858474699.post-75671091641706070572008-06-10T11:18:00.000-07:002008-06-10T11:20:46.944-07:00Rilettes<strong>Ingrediënten:</strong><br />- 1,5 kg doorregen varkensvlees met zwoerd<br />- konijnenrug in 4 stukken<br />- 6 teentjes knoflook<br />- ½ nootmuskaat (geraspt)<br />- 1-2 el zwarte peperkorrels (gekneusd)<br />- 1 ½-2 el grof zeezout<br />- 75 g peterselie<br />- 4 blaadjes verse laurier<br />- 50 g verse wilde tijm (+ extra voor garneren)<br /><br /><strong>Bereiding:</strong><br />Verwarm de oven voor op 130 graden. Snijd het vlees in stukken van 2,5 cm. Leg het zwoerd met de spekkant naar beneden in een braadpan. Voeg vlees (konijn) toe. Ca. 100 ml koud water toevoegen en deksel op de pan doen. Als het water kookt, de pan in de oven schuiven. Laat minstens 3 uur stoven tot het vlees uit elkaar valt. Let op: laat niet droogkoken, voeg dan evt. heet water toe.<br />Verwijder de botten en kruiden. Trek het vlees met vorken uit elkaar tot draadjes. Voeg gestold vet toe om af te dekken, garneren met tijm en in leuke (!) kleine potjes doen.Wimhttp://www.blogger.com/profile/00989970691571964971noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-9084290493858474699.post-17223838696353018332008-06-10T11:17:00.001-07:002008-06-10T11:36:28.335-07:00Gepofte rode ui met tijm<strong>Ingrediënten:<br /></strong>- 8 grote rode uien<br />- 60 g boter<br />- 9 takjes tijm<br /><br /><strong>Bereiding:</strong><br />Verwarm de oven voor op 180 graden. Pel de ui, maar laat het kontje zitten. Snijd de ui 2 keer in zodat er 4 parten ontstaan, maar de ui mag niet uit elkaar vallen. Trek de parten van de ui wat los. Verdeel de boter erover en steek de takjes tijm ertussen. Zet de uien op een bakplaat of in een ovenschaal in de oven. Laat de uien in ca. 45 min poffen tot ze gaar zijn.Wimhttp://www.blogger.com/profile/00989970691571964971noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-9084290493858474699.post-21043314415060015102008-06-10T11:15:00.000-07:002008-06-10T11:16:53.259-07:00Hummus<strong>Ingrediënten:<br /></strong>- 400 g kikkererwten uit blik of pot<br />- 1 sjalotje (fijngesnipperd)<br />- 3 tenen knoflook (fijngesnipperd)<br />- paprikapoeder<br />- olijfolie<br />- zout en peper<br />- crème fraiche<br />- fenegriek<br />- kummel<br />- verse peterselie<br /><br /><strong>Bereiding:</strong><br />Gedroogde kruiden even in de vijzel kneuzen. Kikkererwten, sjalotje, knoflook, paprikapoeder, crème fraiche, peterselie, zout, peper en gedroogde kruiden in de keukenmachine fijnmalen. Olijfolie toevoegen totdat het een smeuïge massa is.Wimhttp://www.blogger.com/profile/00989970691571964971noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-9084290493858474699.post-30738112611426870432008-06-10T11:13:00.000-07:002008-06-10T11:15:19.064-07:00MayonaiseIngrediënten:<br />- 2 grote eierdooiers<br />- 1 eetlepel Dijon mosterd<br />- zout naar smaak (3 mespuntjes)<br />- 1 eetlepel witte wijn azijn<br />- 2 eetlepels citroensap<br />- 6 dl neutrale olie, zoals koolzaadolie of zonnebloemolie (kijk uit met olijfolie vanwege de sterke smaak)<br /><br /><strong>Bereiding:</strong><br />Roer de dooiers, mosterd en zout, azijn en sap doorelkaar in een kom en klop tot het zout is opgelost. Voeg druppel voor druppel snel kloppend de olie toe. Als het dreigt te schiften doe er een eetlepel kookend water bij.<br />Voor r<a name="_Toc199926253">ouille (lekkere mayonaise)</a>: Bij de mayonaise broodkruim, peper en knoflook toevoegen. Dit is de basis, om het lekker te maken kun je nog kruiden of groenten toevoegen als venkeltoppen, dille of basilicum.Wimhttp://www.blogger.com/profile/00989970691571964971noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-9084290493858474699.post-29723446351964174202008-06-10T11:11:00.000-07:002008-06-10T11:13:21.963-07:00Citroenroomsaus<strong>Ingrediënten:</strong><br />- 4 sjalotjes<br />- 2 tenen knoflook (fijngesnipperd)<br />- 375 ml slagroom<br />- rasp van 2 citroenen<br />- sap van 1 citroen.<br /><br /><strong>Bereiding:</strong><br />Rasp de citroenen en pers ze uit. Sjalotjes en knoflook glazig bakken. Slagroom toevoegen. Citroenrasp en –sap toevoegen en inkoken!Wimhttp://www.blogger.com/profile/00989970691571964971noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-9084290493858474699.post-37886056835977825952008-06-10T11:09:00.000-07:002008-06-10T11:11:39.139-07:00Basis tomatensaus<strong>Ingrediënten:<br /></strong>- 1 ui (fijngehakt)<br />- 3 grote tenen knoflook (fijngehakt)<br />- 3 takjes oregano<br />- 3 blikken tomatenblokjes<br />- 1 blik tomatenpuree<br />- 1 eetl. rode wijnazijn<br />- 1 handvol basilicum (fijngehakt)<br />- zout en peper naar smaak<br />- rundergehakt<br /><br /><strong>Bereiding:</strong><br />Fruit knoflook en ui in pan met dikke bodem op een laag vuur. Rul het gehakt. Kruiden en tomatenblokjes toevoegen. Zacht laten sudderen. Roer de azijn erdoor. Breng op smaak met zout en peper en roer op het laatste extra olijfolie erdoor. Evt. room toevoegen.Wimhttp://www.blogger.com/profile/00989970691571964971noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-9084290493858474699.post-6842858225425250142008-06-10T11:07:00.000-07:002008-06-10T11:36:52.254-07:00Patate al Rosmarino<strong>Ingrediënten:</strong><br />- 24 kleine stevige aardappeltjes<br />- bos rozemarijn<br />- 0,5 dl olijfolie<br />- grof zeezout<br />- peper<br /><br /><strong>Bereiding:</strong><br />Was de aardappelen en zorg dat er geen zand of aarde meer op de schil zit. Snijd dan elke ongeschilde aardappel in de lengte in tot ca. driekwart door de aardappel. Stop een takje rozemarijn in elke opening. Bestrooi de aardappelen met zout en peper. Doe de olijfolie in een ovenschaal die groot genoeg is om de aardappelen naast elkaar te kunnen bevatten.<br />Doe er de aardappelen in en rol ze door de olie tot ze er dun mee bedekt zijn. Rooster ze in ca. 1 uur gaar. Eventueel grote aardappelen eerst koken!!Wimhttp://www.blogger.com/profile/00989970691571964971noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-9084290493858474699.post-27220493552792323332008-06-10T11:05:00.000-07:002008-06-10T11:37:24.198-07:00Quiche chevre a la grand mere<strong>Ingredienten:<br /></strong>- 500 g chevre<br />- 1 pak pate brise<br />- 15 eieren<br />- 300 ml slagroom<br />- peper en zout<br />- geraspte gruyere<br />- lenteui<br /><br /><strong>Bereiding:<br /></strong>Oven voorverwarmen op 210 graden. Bedek de vorm met het deeg. Snipper de lenteui. Klop de eieren los, meng de slagroom, chevre en de geraspte kaas erdoor. En bak deze in af in 30 minuten.<br /><br />Voor ongeveer 12 personenWimhttp://www.blogger.com/profile/00989970691571964971noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-9084290493858474699.post-39142665082974175842008-06-10T11:02:00.000-07:002008-06-10T11:05:30.951-07:00Lavendelhoning-tijmsaus<strong>Ingrediënten:</strong><br />- 2 sjalotjes<br />- 30 g boter<br />- 125 ml slagroom<br />- 2 el mosterd<br />- 2 el lavendelhoning<br />- 1 tl tijmblaadjes<br />- 1 tl gedroogde lavendelbloemetjes<br />- 50 ml water<br /><br /><strong>Bereiding:<br /></strong>Bak in een koekenpan de ui in de boter. Voeg als de ui glazig is de slagroom, mosterd, honing, kruiden en water toe. Laat op zacht vuur inkoken tot ongeveer de helft. Zeef de saus. Evt. ook erg lekker zonder lavendel.Wimhttp://www.blogger.com/profile/00989970691571964971noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-9084290493858474699.post-15779810150522563072008-06-10T11:00:00.000-07:002008-06-10T11:38:11.643-07:00Gigot d’agneau thym et miel<span><strong>Ingrediënten:<br /></strong>- 1,2 kg lamsbout (bij voorkeur ontbeend)<br />- 5 takjes tijm (gerist)<br />- 5 teentjes knoflook (geplet en gehakt)<br />- 5 el olijfolie<br /><br /><strong>Bereiding:</strong><br />Verwarm de oven voor op 180 graden. Vul de lamsbout met knoflook en tijm. Bind de lamsbout met slagerstouw. Smeer de lamsbout met olijfolie. Leg de lamsbout in de braadslee. Zet de slee in de oven en laat ca. 1 uur (1 uur per kilo vlees) roosteren waarbij je de lamsbout af en toe omkeert.<br />Evt. lamsbout eerst aanbraden en met bakvet insmeren i.p.v. olijfolie.<br />Evt. aardappeltjes en groente ernaast leggen en meeroosteren.<br /></span>Wimhttp://www.blogger.com/profile/00989970691571964971noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-9084290493858474699.post-13840030195858586402008-06-10T10:57:00.000-07:002008-06-10T11:38:35.374-07:00Hartige brandnetelcake<strong>Ingrediënten:<br /></strong>- 2 uien (in dunne partjes)<br />- 4 ons worteltjes (geschrapt en in plakjes)<br />- 2 tenen knoflook (heel fijn gesnipperd)<br />- pan brandnetelblaadjes<br />- 4 eieren<br />- 125 g bloem<br />- scheutje melk<br />- zout en peper<br />- 125 g emmentaler geraspte kaas<br />- 100 g geitenkaas<br />- zakje bakpoeder<br /><br /><strong>Bereiding:<br /></strong>Uien glazig bakken. Worteltjes toevoegen en meebakken tot ze zacht zijn (af en toe water toevoegen als het te droog wordt). Knoflook toevoegen en deksel erop en verder laten garen op zacht vuurtje. Ondertussen brandnetel even overgieten met heet water en wassen en vervolgens in ruim water koken.<br />Dan beslag maken van eieren, bloem, melk, bakpoeder, zout en peper. Geitenkaas in blokjes snijden en samen met de Emmentaler erdoor roeren. Brandnetels afgieten en fijnhakken.<br />Cakeblikken invetten en met bloem bestuiven aan de binnenkant. Oven voorverwarmen op 185 graden. Wortel-uimengsel en brandnetel door beslag mengen. Over de cakevormen verdelen en 30-40 minuten in de oven zetten.Wimhttp://www.blogger.com/profile/00989970691571964971noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-9084290493858474699.post-9535431337605580512008-06-10T10:53:00.000-07:002008-06-10T11:38:56.465-07:00Boeuf ala Sonja<strong>Ingrediënten:<br /></strong>- 3 uien (in reepjes)<br />- 1 ½ kilo runderlappen (in blokjes van 2x2 cm)<br />- 1 aubergine (in blokjes)<br />- 1 courgette (in blokjes)<br />- zout en peper<br />- 1 tl paprikapoeder<br />- 4 tomaten (in blokjes)<br />- 2 tenen knoflook (gesnipperd)<br />- 1 rode en 1 groene paprika (in blokjes)<br />- 1 ½ tl korianderzaadjes<br />- paar jeneverbessen<br />- 1 tl kummelzaadjes<br />- handje verse dragon<br />- scheut rode wijn<br /><br /><strong>Bereiding:<br /></strong>Fruit de uien. Voeg vlees, zout, peper en paprikapoeder toe en bak rondom bruin. Voeg aubergine, courgette en tomaten toe en laat een tijd sudderen. Voeg dan paprika toe en koriander, jeneverbessen en kummelzaadjes. Laat weer een tijd sudderen. Giet een scheut rode wijn erbij en laat nog langer sudderen totdat het vlees helemaal zacht is.Wimhttp://www.blogger.com/profile/00989970691571964971noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-9084290493858474699.post-71158492220456660402008-06-09T11:15:00.001-07:002008-06-10T11:39:16.005-07:00Ravioli met paddestoelvulling<strong>Vulling:</strong><br />- sjalotjes<br />- pijnboompitten<br />- 3 knoflookteentjes<br />- kaas (naar smaak kiezen)<br />- champignons<br />- peper / zout<br />- cayennepeper naar smaak<br /><br /><strong>Bereiding:</strong><br />Alles in kleine blokjes snijden, de pijnboompitjes roosteren, en de kaas raspen of in blokjes snijden. Alles bakken en op het laatst de geroosterde pijnboompitten er doorheen roeren. Vulling af laten koelen.<br />Voor het deeg kan je een standaard recept gebruiken. De bereidingswijze van de ravioli.Maak grote dunne plakken, maak kleine bolletjes van de vulling en leg deze op een van de plakken, zorg ervoor dat er voldoende ruimte overblijft om vulling heen blijft. Met een kwastje smeer je water of eigeel rondom de vulling en de rest van de plak. Dan leg je de 2e plak in zijn geheel over de vullingen heen. Nu druk je met je vingers rondom de vulling en de rest van de plak, zodat het pastadeeg goed aan elkaar blijven pakken. Snijd nu de ravioli's, zodat elke ravioli zijn vulling heeft. Druk met een vork de randjes nog even goed aan. Kook ze dan in ruim water, ongeveer 4 minuten.Wimhttp://www.blogger.com/profile/00989970691571964971noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-9084290493858474699.post-28772426117137895082008-06-09T11:11:00.000-07:002008-06-10T11:40:03.923-07:00Rozemarijnbrood<strong>Ingrediënten:</strong><br />- 1 zakje gist<br />- 2 theelepels zeezout<br />- water<br />- 4 eetlepels olie<br />- 4 takjes rozemarijn<br />- 2 teentjes knoflook<br /><br /><strong>Bereiding:</strong><br />Maak van bloem, gist, zout en water een soepel deeg. Laat dat een uur rijzen (in de oven op 30 graden met een natte doek erover). Doe de olie in de vijzel met de naaldjes rozemarijn en de knoflook. Men het goed door elkaar. Na het rijzen deeg weer kneden en uitrollen tot een lap van 1 cm die je in het bakblik legt. Druk met je vingers putjes in het deeg. Laat dan de inhoud van de vijzel over het brood lopen en verdeel de olie met knoflook en rozemarijn over het brood. Schuif daarna het bakblik in de oven en laat 30 min rijzen (op ca. 50 graden). Bak het brood daarna af in 25-30 minuten op 200 graden.Wimhttp://www.blogger.com/profile/00989970691571964971noreply@blogger.com0