maandag 9 juni 2008

Tomatensalade met artisjokken

Ingrediënten:
- 5 grote artisjokken
- 5 grote rijpe tomaten
- 3 el rode wijnazijn
- 1 el mosterd
- 5 el crème fraiche
- bosje bieslook
- 1 sjalot
- 1 citroen
- 1 ui
- 1 wortel
- 3 el melk
- 1 dl olijfolie
- scheutje azijn

Bereiding:
Breek de stelen en de buitenste bladen van de artisjokken. Snij de knobbels van de onderkant van de artisjokken af. Snijd stuk voor stuk de blaadjes weg, ga hiermee door tot de artisjokken lichtgroen en kegelvormig zijn. Snijd eenderde van de bovenkant af. Leg de artisjokken als ze klaar zijn even weg in een bak met water met een scheutje azijn.
Snijd de ui en de wortel in plakken. Giet de artisjokbodems af en leg ze in een pan samen met de ui, wortel, 2 el olie, 3 el melk citroensap, zout en peper en een halve liter water. Breng dit aan de kook en dek de pan af met een goed sluitende deksel. Laat dit ongeveer 30 min koken.
Snijd intussen de tomaten in vieren en verwijder de zaden. Bestrooi de tomaten met wat zout en leg ze op een schaal. Snijd de bieslook en de sjalot heel fijn en zout apart. Giet de artisjokken af zodra ze gaar zijn en laat ze even afkoelen.
Snijd de tomaten en de artisjokken in blokjes van 1 cm. Verhit in een koekenpan de azijn, zout, mosterd en olie kort en haal het vuur. Klop de crème fraiche, de fijngesneden sjalot en de bieslook erdoor. Voeg deze dressing toe aan de tomaten en artisjokkenblokjes en serveer op kamertemperatuur.

Geen opmerkingen: